Welkom

Links of rechts lopen, that’s the question…

Een vraag die mij al heel lang bezig houdt, is waar moet je lopen als hardloper.
Heel duidelijk is het wanneer er een trottoir aanwezig is.
Indien er een fietspad aanwezig is zou een hardloper kunnen uitwijken naar het fietspad. Meteen rijst de vraag, waar ga je op het fietspad lopen, links of rechts?
En wat wanneer er geen fietspad aanwezig is, maar alleen een doorgaande weg, wat dan?

Vandaag deed zich er bij ons een situatie voor.
Uiteraard waren wij weer eens te laat om op de vroege ochtend te lopen. Eén en ander werd misschien wel veroorzaakt door een gezellig (anderhalve meter) avondje met vrienden in de tuin?
Met een temperatuur van 25 graden Celsius was het eigenlijk te warm om te lopen, maar desondanks besloten wij toch 10 EM te gaan lopen, maar in een rustig tempo. En dit alles op een tijdstip waarop vele ouderen op de fiets (merendeel met trapondersteuning) waren gestapt om hier ook in de bossen rond te gaan fietsen.

Tot zover nog geen probleem.
Over het algemeen lopen wij links, maar het is heel vaak erg onduidelijk.
Je ziet dan hardlopers dezelfde richting op gaan, maar dan allebei aan een andere kant van de weg. Niet alleen voor ons een vraagteken, maar eigenlijk voor alle andere weggebruikers verwarrend en soms misschien zelfs irritant.

Vandaag liepen wij wisselend links en rechts, wij pasten ons aan, afhankelijk van de situatie.
Zo ontstond er na een kilometer of 14 een rare situatie.
Wij liepen links en een groepje fietsers kwam ons tegemoet en passeerde ons keurig netjes rechts.
Vervolgens kwamen twee oudjes, op fietsen met trapondersteuning (zonder helm), met een voor hun veel te hoge snelheid al wiebelend en slingerend aan fietsen. Wij gingen zoveel mogelijk links op het fietspad lopen om ze de ruimte geven te passeren.
Vervolgens bleef mevrouw halsstarrig tot het laatste moment op koers rijden waardoor Eddy rare capriolen moest maken om een dramatisch ongeval te voorkomen en moest ik de struiken in springen om te voorkomen dat ze mij aanreed.
Vervolgens riep ze met trillende stem “Ik kan er niks aan doen”!

Vandaag besloot ik uit te zoeken wat nu de regel is.
En wat blijkt….. Er is geen regel!
Allebei mag dus!
Wie voor wie aan de kant moet? Daar is uiteraard dan ook geen regel voor.
Links wordt geadviseerd omdat je het verkeer dan ziet aankomen. Als je rechts loopt wordt je niet gealarmeerd als een achterop komende auto of fiets jou niet op tijd ziet.

Ik loop bij voorkeur links.
Waarom?
Heel simpel, maar misschien niet meteen waar je aan denkt.
Ik heb ongeveer 70% gehoorverlies aan mijn linkeroor. Hierdoor hoor ik het verkeer regelmatig op het laatste moment aankomen, en voel ik mij niet veilig als ik rechts loop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *