Welkom

Heel Holland rent en jogt

Afgelopen maandag stond er een artikel op nu.nl waarbij te lezen was dat Nederland gezonder eet en meer beweegt in Coronatijden. Vooral dat laatste was mij al opgevallen.
Het bevestigt mijn vermoeden waarbij ik voorzichtig had geconcludeerd dat ik tijdens mijn hardloop- of fietsrondje veel ervaren, maar ook zeker onervaren hardlopers en fietsers tegen ben gekomen.
Als recreatieve hardloper en fietser kan ik alleen maar aanmoedigen dat mensen in beweging komen.

Ik zie al deze nieuwe sporters in alle soorten en maten voorbij komen, dik, dun, groot, klein, soepel, stram, jong en oud.

Wat er bij de een categorie beginners opvalt, is dat ze kort sprinten, om vervolgens met rood hoofd te gaan wandelen. Zodra ze een mede-sporter spotten, dan komen ze weer in beweging. Je ziet ze vanuit de tenen weer sprinten. Het hoofd wordt nog roder, en met een lach als een boer met kiespijn word je dan begroet.
Als je vervolgens omkijkt zijn ze alweer gaan wandelen, en ik kan een lach dan niet onderdrukken.

Bij dit soort sporters moet je denken aan hardlopers op sneakers, all-stars, noem maar op.
Als kleding registreer ik de meest wonderlijke creatie’s.
Joggingpakken worden aangetrokken, tevens dikke sweaters, wollen mutsen, maillot met voetbalbroek er overheen, maar ook in spijkerbroek en gewone schoenen, je kunt het zo gek niet bedenken!

Het is wonderlijk wat zo’n crisis en thuiswerken en/of school wel niet teweeg kan brengen.
Al deze sporters, moet ik toegeven, zijn supergoed bezig met ‘solo’ sport. Zo nu en dan zie je twee sporters met de gepaste anderhalve meter afstand er tussen. Top! Er wordt geluisterd naar de adviezen!

Toch zou ik al deze sporters nog 1 tip mee willen geven.
Ga hardloopschoenen aanschaffen!
De dikte en het materiaal van de zool bepaalt de mate van demping. Demping absorbeert energie waardoor de impact bij de landing wordt verlaagd. Hierdoor verklein je de kans op blessures.
Als je even rond kijkt, kom je tot de ontdekking dat er niet meteen hele dure schoenen aangeschaft hoeven te worden, maar dat het je veel leed kan besparen.
Want hou er rekening mee, als je in deze tijd een blessure krijgt, ben je door het vele sporten vast niet de enige die een beroep wil doen op de fysio. En juist de fysiotherapeut zal uitermate voorzichtig zijn in verband met het virus.

Dus mensen, bezint eer gij begint.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *